Cum au de gând românii să facă bani în plin puseu inflaționist
Nu trebuie să fii absolvent de studii economice pentru a realiza că, dacă îți ții economiile în bancă, la vreme de inflație, riști să pierzi bani, în cazul în care dobânzile nu au randamente foarte bune, superioare ratei inflației.
Românii au început să se deprindă cu noțiunile economice, motiv pentru care poarte puțini mai apelează la depozitele bancare, atunci când reușesc să strângă anumite sume de bani.
Conform celor mai recente sondaje realizate la noi în țară, majoritatea românilor cu economii preferă să le investească.
Din ce speră românii să facă bani
Potrivit datelor unui sondaj eToro, românii sunt mai interesați să investească în criptomonede decât în alte active.
Chiar dacă monedele digitale nu sunt foarte populare la noi și au intrat relativ de curând în practica noastră financiară, iată că ele stârnesc apetitul de investiții al conaționalilor noștri.
Din monede digitale, deci, speră românii să scoată bani frumoși sau, cel puțin, să atenueze impactul inflației asupra banilor lor.
Sondajul mai arată că 28% dintre respondenți au declarat că au în portofoliu criptoactive, în timp ce 19% investesc în metale prețioase – aur și argint. Acțiunile sunt preferate de 18% din respondenti, în timp ce 4% dintre români preferă să investească în artă, obiecte de colecție sau vinuri scumpe.
De asemenea, conform aceleiași analize, ascensiunea din ultima vreme a investițiilor de retail se manifestă pe deplin și în România, pandemia făcând ca 58% dintre respondenți să fie mai predispuși să investească.
În continuare, mai aflăm și faptul că românii noștri preferă investițiile prin platformele online. Astfel, 37% dintre aceștia indicând că investesc printr-o platformă online, față de 26% care investesc printr-o bancă, în timp ce 12% investesc printr-un broker și 9% printr-un consilier financiar.
Acest lucru arată clar că investitorii de retail se simt impulsionați de accesul ușor și direct la vehiculele de investiții de pe platformele online. Dintre românii care investesc în acțiuni, 33% investesc doar în acțiuni românești, în timp ce 28% investesc doar în acțiuni internaționale, 22% investind în ambele.
Din păcate, nu toți românii investesc, pentru că nu toți au bani. O treime dintre respondenți nu are nicio investiție. Motivele sunt simple, spun cei care realizează sondajul. Conform acestora, mai puțin de 5% au menționat că este prea riscant, marea majoritate – 66% – menționând lipsa banilor.